De gemeente Den Haag doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om de Wet betaalbare huur niet uit te stellen. Door de val van het kabinet Rutte IV wordt de wet mogelijk 'controversieel' verklaard. Dat betekent dat er pas na de verkiezingen over gestemd mag worden.
"Overbewoning om kosten te delen, woningzoekenden die geen woonruimte op de particuliere markt kunnen vinden vanwege torenhoge huurprijzen en inwoners die niet rond kunnen komen door hoge woonlasten. Om stevig op te treden tegen veel te hoge huren, is het van essentieel belang dat de Wet betaalbare huur zo snel mogelijk wordt aangenomen", zegt wethouder Martijn Balster van Volkshuisvesting. Hij roept de Tweede Kamerleden daarom met klem op om de wet woensdag niet controversieel te verklaren.
“In Den Haag zie ik elke dag de gevolgen van verhuurders die te hoge huren vragen. Van ronduit onmenselijke situaties, waarbij te veel mensen in een woning wonen, tot mensen voor wie het onmogelijk is om een betaalbare huurwoning te vinden. Vrijwel alle problemen zijn te herleiden naar te hoge huurprijzen. Huurders die slecht worden behandeld, moeten kunnen rekenen op een gemeente die ingrijpt. Daarbij hebben we geen tijd te verliezen. De Wet betaalbare huur moet dan ook zo snel mogelijk worden aangenomen. Want daarmee kunnen we handhaven op te hoge huurprijzen en dat is keihard nodig”, zegt Balster.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag
Ingrijpen
De Wet betaalbare huur reguleert ook woningen in het middensegment. Zelfstandige woonruimte onder deze nieuwe - fors opgetrokken - grens moet voldoen aan het woningwaarderingsstelsel. Dit stelsel bepaalt hoe hoog de huurprijs mag zijn. "Met de nieuwe wet wordt het aantal woningen dat wordt beschermd tegen hoge huren dus groter", zegt Balster. "Voor zowel goedkope als middeldure woningen kan de gemeente dan ingrijpen als verhuurders een te hoge huurprijs vragen."
Balster: “Het is ongelooflijk belangrijk om woningen bereikbaar en betaalbaar te houden voor mensen met een laag- of middeninkomen. Juist nu mensen door inflatie moeilijk rond kunnen komen, mag het tegengaan van te hoge huren niet controversieel zijn.” De gemeente Den Haag bereidt zich inmiddels voor op de nieuwe wet. “In combinatie met de Wet goed verhuurderschap kunnen we straks zorgen voor huren die fatsoenlijk zijn. Betaalbaar en fatsoenlijk kunnen wonen is een grondrecht. Dat grondrecht staat onder druk. Ingrijpen in de huurprijzen kan niet langer wachten”, aldus Balster.